İBB Ana Sayfa Avrupa Birliği Hakkımızda Faaliyetler AB Fonları SektÖrel Komisyonlar Linkler İletişim
AB GENEL BİLGİLERİ
TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ
HAFTANIN AB'CESİ
  EUROCITIES (AB KENTLER BİRLİĞİ)
İNDEKS
 

Brüksel Ofisinin Kurumsal Katkısı

• Yerel Yönetim Düzeyinde Kurumsal Katkı

Avrupa Birliği’nin ekonomik kararlarının %80’inin ve siyasi kararlarının %50’sinin Topluluk seviyesinde alındığı bilinmektedir. Bu sebeple, yerel hükümetlerin de, Brüksel ve AB kurumlarıyla doğrudan bağlantılı olması gerekmektedir. Vatandaşlara en yakın siyasi birim olmasından dolayı yerel yönetimler, AB karar alma süreçlerinde önemli bir yere sahiptirler. Bunun sonucu olarak ülkemizde de yerel yönetimler, AB’ye uyum sürecinin ortağı konumuna gelmektedirler.

Yerel yönetimlerin Brüksel’de varlığı, politikaların oluşturulması sürecini ve uygulamayı etkileyebilmek ve hızlı bir şekilde değişen ortama ayak uydurabilmek için hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple, yerel yönetimlerin, Brüksel’de bir ofis açarak diğer bölgelerin ve yerel hükümetlerin temsilcileriyle yakın bağlar kurmaları gerekir. Böylece yerel yönetimler, AB karar alma mekanizmalarına daha fazla etki edebilme imkânına sahip olabilirler. Ayrıca, bu ofisle diğer bölgelerin ve yerel hükümetlerin temsilcilerinin personelinden ve onların tecrübelerinden istifade edebilirler. Buna ek olarak, yerel yönetimler AB kurumlarının yerel ve bölgesel yönetimleri ilgilendiren örgütlerine temsilci gönderebilme ve Komisyon’un çalışma gruplarına katılabilme imkânlarına da sahip olabilirler.

Yerel yönetimlerin Brüksel’de ofislerinin olması, 27 üyesi ve 254 bölgesi bulunan AB'nin, bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını ortadan kaldırmak için sunduğu fonlardan da büyük oranda faydalanabilmelerine yardımcı olabilir.

2007–2013 yıllarını kapsayan dönemde, AB tarafından Türkiye'ye önemli ölçüde bölgesel fon aktarılacaktır. Türkiye, eğer nitelik açısından yeterli projeler hazırlayabilirse,  eğitim, gençlik ve araştırma programlarında 20 milyar Euro'luk fona erişme imkânına sahip olacaktır. Bu fonların kayda değer bir bölümü, yerel ve bölgesel yönetimlerin daha iyi çalışabilmeleri için ayrılmış bulunmaktadır. Bu sebeple, yerel yönetimlerin Brüksel’de ofis açmaları ve lobi faaliyetlerinde bulunmaları, AB fonlarından en üst düzeyde istifade edebilmeleri açısından  oldukça önemlidir.

  Brüksel Ofis Örnekleri Raporu
  AB ve YERELLİK
  AB'de ve Avrupa Konseyi'nde Yerel Yönetim Organizasyonları
  Yerel Yönetimler Alanında Türkiye'nin İmzalamış Olduğu Antlaşmalar
  Yerel Yönetimleri İlgilendiren Müktesebat
  AB’nin Yerel Politikaları
  AB Lobi Faaliyetleri
  AB PROJESİ HAZIRLAMAK
  Proje Hazırlama Hususunda İlgili Mevzuat
   

AB Projelerinin Yönetimi Hususunda İlgili Mevzuat
 
  YARARLI DÖKÜMANLAR
  Yararlı Dökümanlar İçin Tıklayınız
  5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanun metinlerinin ingilizcesi için tıklayınız


İstanbul Büyükşehir Belediyesi
IBBWEB