İBB Ana Sayfa Avrupa Birliği Hakkımızda Faaliyetler AB Fonları SektÖrel Komisyonlar Linkler İletişim
AB GENEL BİLGİLERİ
TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ
HAFTANIN AB'CESİ
  EUROCITIES (AB KENTLER BİRLİĞİ)
İNDEKS
 

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği, II. Dünya Savaşı ile tamamen yok olan barışçıl değerleri yeniden ortaya çıkaran, yüzyıllar boyunca kanlı savaşlara şahit olmuş bir kıtayı, ortak çıkarlar etrafında birleştiren bir Birliktir. Kültür çeşitliliğini zenginlik olarak gören bu birlik, insanlığın evrensel değerlerini dayanışma ve işbirliği içinde yüceltmeyi sorumluluk olarak görmektedir.

Avrupa Birliği, farklı bir biçimde yapılanmıştır. Birliği kuran devletler, egemenlik haklarının tamamını devretmeden uluslararası bir organizasyondan daha etkin bir biçimde çalışmak üzere bir bütün oluşturmaktadırlar. Hükümetler, ortak çıkarları doğrultusunda, bazı konularla ilgili egemenliklerini anlaşmalar çerçevesinde, gönüllü olarak Birlik tüzel kişiliğine devretmektedirler.  Böylece, yirmi yedi ülkenin üye olduğu iki milyon metrekare alanı kaplayan, dört yüz elli milyondan fazla nüfusuyla dünya gayri safi hâsılasının neredeyse dörtte birini üreten, ortak para birimi olarak Euro’yu kullanan, bayrağı ve marşı olan, yirmiden fazla dili konuşan, barışı, demokrasiyi, refahı, istikrarı ve hukuku üstün tutan bir “Birlik” meydana gelmektedir.

Birlik, üye devletlerce paylaşılan farklı kültür, dil, gelenek gibi değerleri kucaklamaktadır. Ülkeler demokrasiyi en iyi yönetim şekli olarak benimseyip uygularken, toplumların çoğulcu politikalar fikrini savunmakta, din ve düşünce özgürlüğünü de desteklemektedir. Ayrıca Birlik, gelişmiş ülkelerin daha fakir olan kesimlere ve bölgelere yardım yapmak zorunda olduğuna inanmakta ve bu prensiplere uyulan bir barış ortamını da birlikte yaşama değeri olarak kabul etmektedir.

Birliğe aday olan ülkeler de üye ülkeler gibi hukukun üstünlüğünü kabul etmek, düzenli bir demokratik yapıya, işler bir pazar ekonomisine, üyelik şartlarını yerine getirebilme kapasitesine sahip olmak zorundadırlar. Bunun yanında, ticaret ve ekonomi, vatandaşlık hakları, özgürlük, güvenlik ve adalet, bölgesel gelişme ve çevrenin korunması gibi konularda AB mevzuatını da uygulamaları gerekmektedir.

AB’ye üye 27 ülke bulunmaktadır. Bunlar Almanya, Avusturya, Belçika, İngiltere, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovakya, Slovenya, Bulgaristan ve Romanya’dır. AB’ye aday statüsünde ise 3 ülke bulunmaktadır. Bunlar da Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya’dır.

  AB ve YERELLİK
  AB'de ve Avrupa Konseyi'nde Yerel Yönetim Organizasyonları
  Yerel Yönetimler Alanında Türkiye'nin İmzalamış Olduğu Antlaşmalar
  Yerel Yönetimleri İlgilendiren Müktesebat
  AB’nin Yerel Politikaları
  AB Lobi Faaliyetleri
  AB PROJESİ HAZIRLAMAK
  Proje Hazırlama Hususunda İlgili Mevzuat
   

AB Projelerinin Yönetimi Hususunda İlgili Mevzuat
 
  YARARLI DÖKÜMANLAR
  Yararlı Dökümanlar İçin Tıklayınız
  5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanun metinlerinin ingilizcesi için tıklayınız


İstanbul Büyükşehir Belediyesi
IBBWEB