İBB Ana Sayfa Avrupa Birliği Hakkımızda Faaliyetler AB Fonları SektÖrel Komisyonlar Linkler İletişim
AB GENEL BİLGİLERİ
TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ
HAFTANIN AB'CESİ
  EUROCITIES (AB KENTLER BİRLİĞİ)
İNDEKS
 

Türkiye ile AB arasındaki resmi dökümanlar

İlerleme Raporları

Katılım Öncesi Stratejinin bir unsuru, Avrupa Komisyonu’nun her yıl düzenli olarak hazırladığı ve aday ülkelerin kaydettiği gelişmeleri değerlendirerek önerilerde bulunduğu İlerleme Raporları’dır. Bu raporlar, aday ülkelerle müzakerelerin yürütülmesi veya adaylık sürecine yeni eklenen ülkeler konusunda karar alınması için Avrupa Konseyi açısından birer dayanak oluşturmaktadır.

Avrupa Komisyonu, ilk ilerleme raporlarını Kasım 1998'de hazırlamıştır. Bu tarihten itibaren, Komisyon düzenli olarak her yıl, İlerleme raporları yayınlamıştır. İzleme raporları adı da verilen Komisyon raporları, katılımcı ülkelerin tam üye olmalarından önce hazırlanan son raporlardır. İlerleme raporlarında AB adaylık için gerekli olan kriterlerin aday ülkeler tarafından yerine getirilip, getirilmediği kararı verilmektedir. Türkiye hakkında ilk ilerleme raporu, 1998 yılında yayınlanmıştır. Bugüne kadar Türkiye ile ilgili olarak 9 ilerleme raporu yayınlanmıştır. Son İlerleme raporu 2006 yılında yayınlanmış bulunmaktadır. Ülkemiz hakkındaki ilerleme raporlarında daha çok temel hak ve hürriyetlerin geliştirilmesi, İnsan hakları, ifade özgürlüğü gibi konu başlıkları ağırlıklı olarak yer almaktadır. Türkiye ile ilgili 10. İlerleme Raporu’nun ise, 10 Kasım 2007 tarihinde yayınlanması beklenmektedir.


İlerleme Raporları’nın Türkçe ve İngilizce metinlerine ulaşmak için tıklayınız.

Katılım Ortaklığı Belgesi

Katılım Ortaklığı Belgesi, AB’ye aday ülkeler için AB tarafından hazırlanan ve her bir aday ülkenin AB'ye katılım yönünde gelişme kaydetmesi gereken öncelikli alanların değerlendirildiği belgedir. Türkiye'nin, 10–11 Aralık 1999 tarihlerinde gerçekleştirilen Helsinki Zirvesinde aday ülke ilan edilmesinin ardından, Avrupa Komisyonu tarafından, Türkiye'nin Kopenhag ekonomik ve siyasi kriterlerine uyum sağlama ve Topluluk müktesebatını kabul etme doğrultusundaki yükümlülükleri kapsamında yapması gerekenleri, kısa ve orta vadeli önceliklere ilişkin bir takvimi de içerecek şekilde hazırlanan "Türkiye İçin Katılım Ortaklığı Belgesi" 8 Mart 2001 tarihli Konsey Kararı ile kabul edilmiş olup, 24 Mart 2001 tarih ve OJ L 85 sayılı Avrupa Toplulukları Resmi Gazetesinde yayımlanmıştır.

12–13 Aralık 2002 tarihlerinde gerçekleştirilen Kopenhag Zirvesinde, Türkiye İçin Katılım Ortaklığı Belgesinin gözden geçirilmesi yönünde bir karar alınmış ve Avrupa Komisyonu yeni bir Katılım Ortaklığı Belgesi hazırlamaya davet edilmiştir. Bu doğrultuda, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan "Türkiye İçin Katılım Ortaklığı Belgesi" 14 Nisan 2003 tarihinde AB Konseyi tarafından kabul edilmiştir. Bundan sonraki Katılım Ortaklığı Belgesi ise 9 Kasım 2005 tarihinde yayınlanmıştır.

Katılım Ortaklığı Belgelerinin Türkçe ve İngilizce metinlerine ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği: http://www.tsrsb.org.tr/
T.C. Dış İşleri Bakanlığı: http://www.mfa.gov.tr/
İktisadi Kalkınma Vakfı: http://www.ikv.org.tr/
Dış Ticaret Müsteşarlığı:
ww.dtm.gov.tr/dtmadmin/upload/AB/TeknikmevzuatDb/
Devlet Planlama Teşkilatı: www.dpt.gov.tr/ab

  AB ve YERELLİK
  AB'de ve Avrupa Konseyi'nde Yerel Yönetim Organizasyonları
  Yerel Yönetimler Alanında Türkiye'nin İmzalamış Olduğu Antlaşmalar
  Yerel Yönetimleri İlgilendiren Müktesebat
  AB’nin Yerel Politikaları
  AB Lobi Faaliyetleri
  AB PROJESİ HAZIRLAMAK
  Proje Hazırlama Hususunda İlgili Mevzuat
   

AB Projelerinin Yönetimi Hususunda İlgili Mevzuat
 
  YARARLI DÖKÜMANLAR
  Yararlı Dökümanlar İçin Tıklayınız
  5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanun metinlerinin ingilizcesi için tıklayınız


İstanbul Büyükşehir Belediyesi
IBBWEB