SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI REHABİLİTASYONU

 Hayvan Rehabilitasyon Hizmetleri;





1) Sokak Hayvanları Kayıt Sistemi

 Sokak hayvanları için belediyeler ve gönüllü kuruluşlarca uygulanan rehabilitasyon prosedürünün takibini ve sürekliliğini sağlamak için rehabilite edilen hayvanlar kayıt altına alınmaktadır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda sahipli hayvanların kayıt işlemlerinin belediyeler tarafından yapılması gerekmektedir. Mevzuatta mikroçip ile kimliklendirme sistemi öngörülmektedir.

 Rehabilitasyon işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi iyi bir kayıt ve takip sistemi ile mümkün olmaktadır.

A) Öncelikle belediyelerin tüm rehabilitasyon prosedürünü kayıt altına alabilecekleri bir kayıt altyapısı olmalıdır.

B) Kayıt altyapısını oluşturan belediye kendi sınırları içerisindeki kurum ve kuruluşlara kayıt yetkisi verebilmektedir. Bunun için kayıt sisteminde bu kurum ve kuruluşlar için kullanıcı hesapları açılarak ve yetkilendirmeler yapılır.

C) Rehabilitasyon prosedürüne alınan bir hayvan ilk olarak geçici hayvan bakımevine getirildiğinde ilk işlem olarak mikroçip uygulaması yapılır.

D) Daha sonra rehabilitasyon modülü vasıtası ile hayvanın bilgileri ile birlikte getiren ekibin vereceği tüm bilgiler Vetistanbul sistemine kaydedilir.

E) Geçici hayvan bakımevinde bulunduğu süre dahilinde bilgileri belediyenin web sitesi üzerinden "sahiplendirilecek hayvanlar listesinde" otomatik olarak Vetistanbul sistemi tarafından yayınlanır.

F) Rehabilitasyonda hayvana yapılan operasyonlar ve aşılar Vetistanbul sistemine işlenir.

G) Hayvan, rehabilitasyon esnasında sahiplenilirse sisteme sahiplendirme bilgileri kaydedilir.

H) Sahiplenilmez ve kanun gereği salıverme işlemi yapılırsa hayvanın salıverme bilgileri sisteme işlenerek rehabilitasyon prosedürü kapatılır.

I) Salıverilmeden önce hayvana rehabilitasyonunun yapıldığı senenin rengindeki kulak küpesi takılır. Daha sonra rehabilitasyona alınacak hayvanlar kulak küpesi renginden en son aşılama zamanı tayin edilerek uzaktan belirlenebilir.

2) Sahipli hayvanların kayıt altına alınması

 5199 sayılı kanun sahipli ve yeni alınan hayvanların veteriner klinikleri veya ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından kayıt altına alınması mecburiyetini getirmiştir. Kayıt işlemi serbest çalışan veteriner klinikleri tarafından Belediye veritabanına yapılması imkanını da sağlanmaktadır. Serbest çalışan veteriner kliniklerine yapılan yetkilendirme ile sadece kayıt işlemleri için yetkilendirilecekler fakat belediye ve gönüllü kurumların kullanımına açılan rehabilitasyon modülüne erişimleri olmayacaktır.

A) Belediye yetki vereceği özel veteriner kliniklerine birer kullanıcı hesabı açar.

B) Açılan bu hesaplar veteriner hekimlere bildirilir.

C) Veteriner Hekimler kendi portföylerindeki hayvan sahiplerine yeni uygulamayı ve kanuni zorunluluğu bildirir.

D) Gelen hayvanlara mikroçip uygulaması yapılarak veteriner hekimler tarafından sisteme kaydedilir ve kayıt sertifikaları yazıcı çıktısı alınarak hasta sahiplerine verilir.