ana sayfa  iletişim  
İbb Tube video izle video haberler video paylaş İBB Facebook Sayfası İBB'yi Twitter'dan takip edin! İBB Flickr İBB Youtube Televizyonu
Ana Sayfa > İstanbul Büyükşehir Belediyesi > Haberler
İnteraktif Uygulama
e-belediye
 
Basın Bültenleri
Başlık : İBB HALK EKMEK YENİ ÜRÜNLERİNİ TANITTI
Açıklama :

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyaz sandviç ve hamburgere alternatif tam buğday unlu, ekşi mayalı bir ürün üretmek Ar-Ge çalışmalarını tamamladı.
 Başkan Kadir Topbaş’ın talimatıyla başlatılan  çalışmalar esnasında görüştüğümüz Tıp Fakültelerinin Beslenme ve Diyabetik Bölümü hocalarından bazıları ‘’bizim hastalarımızdan bir kısmı hem diyabet (şeker) hem de tansiyon hastası olabiliyor bunlara uygun bir ekmek çıkaramaz mısınız?’’ teklifi gelmişti.
AR-GE çalışmaları sonucu Beş yeni ürün piyasaya sunulacak hale getirilmiştir. Bunlar;
 1-Tam Buğday Unlu Sandviç (Piyasadaki adı Tam Buğday Unlu Altın Sandviç olacak, ekşi mayalı olarak üretilecektir.)
 2-Çavdarlı Sandviç (Piyasadaki adı Çavdarlı Altın Sandviç olacaktır. Bu ürünümüz de Tam Buğday ve Tam Çavdar ununun karışımından ekşi mayalı olarak üretilecektir.)
 3-Tuz ilave edilmemiş Tam Buğday Unlu Ekmek (50’şer gramlık 8’li paketlerde, diyabet ve aynı zamanda tansiyon hastaları için, ekşi mayalı üretilecektir.)
 4-Tuz ilave edilmemiş Çavdarlı Ekmek (50’şer gramlık 8’li paketlerde,  diyabet ve aynı zamanda tansiyon hastaları için, ekşi mayalı üretilecektir.)
 5-Kayısılı Ekmek (500 gramlık ,Tam Buğday unlu ve ekşi mayalı olarak üretilecektir.)
                     
1-TAM BUĞDAY UNLU SANDVİÇ
2-ÇAVDARLI SANDVİÇ
3-TUZSUZ ÇAVDARLI EKMEK
4-TUZSUZ TAM BUĞDAY UNLU EKMEK
5-KAYISILI EKMEK
    TAM BUĞDAY UNLU SANDVİÇ:
 Ülkemizde ekmek en temel besin maddelerinden biri olup, düşük randımanlı (daha beyaz) unlardan yapılması nedeniyle birçok beslenme ve sağlık sorununa zemin oluşturmaktadır. Beyaz undan yapılan ekmekler hızla kan şekerini yükseltir. Buna karşılık pankreas insülin salgılar, kan şekerini düşürür ve hemen acıkırız. Kısacası beyaz ekmek yedikçe birden doyarız, birden acıkırız ve yine yiyerek kilo alırız.
 Besleyici değeri oldukça yüksek olan buğdayın öğütülme sırasında kepek ve öz kısmının ayrılması, birçok besin öğesinde önemli kayıplara neden olmaktadır. Özellikle düşük randımanlı unlardan yapılan ekmeklerde bu kayıplar daha da artmaktadır.
 Yukarıda saydığımız olumsuzluklardan kurtulmanın yolu tam tahıl unlarından yapılan ekmekleri tüketmektir. Tarımsal üretimimizin temel ürünlerinden birisi buğdaydır ve topraklarımızın büyük bölümünde buğday üretimi yapılabilmektedir. Bunun için bizim özellikle tam buğday unlu ekmeklere yönelmemiz hem sağlık, hem de ekonomik açıdan çok önem arz etmektedir. Tam buğday unu, buğdayın temizlendikten sonra tamamına yakınının öğütülmesi,     (kepek ve ruşeymin unun bünyesinde kalması) ile elde edilen unlara tam buğday unu, bunlardan yapılan ekmeklere tam buğday ekmeği adı verilmektedir.

Faydaları:
 İçerdiği biyoaktif bileşenler nedeni ile besleyici değeri daha yüksektir.
 Bazı B grubu vitaminler, mineraller ve posa için iyi bir kaynaktır.
 Bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde, kan lipitlerinin kontrolünde, diyabette, kan
       şekerinin kontrolünde önemli katkılar sağlamaktadır.
 Daha az enerji verirken daha fazla tokluk sağlarlar, böylece günlük alınan enerji miktarını ve   
       obezite oluşma riskini azaltırlar.
 Bazı kanser türleri, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklar
 riskini azaltmaya yardımcıdır.
 Lif içeriklerinden dolayı kan şekeri dalgalanmalarını ve insülin düzeylerindeki yükselmeyi
 önleyerek, açlık duygusunun azalmasında etkili olabilmektedir.
 Ayrıca tam tahıl ürünleriyle alınan magnezyum glikoz kullanımını olumlu yönde etkilemekte,
 bunlarda bulunan E vitamini ve diğer antioksidanlar metabolik sendromun önlenmesine
 katkıda bulunmaktadırlar.
 Tam randımanlı undan yapılan ekmekleri çok çiğnemeden yutmak mümkün olmamaktadır.
 Besinleri çok çiğnediğimizde ilgili hormon tam görev yapmakta ve gıda alımı azaldığından şişmanlama olmamaktadır.

 BESİN ÖĞELERİ          100 g
 Enerji      248 kcal
                     Yağ      2.51 g
              Karbonhidrat     47.97 g
                     Protein      8.45 g
                     Diyet Lifi     6.78 

ÇAVDARLI SANDVİÇ:
 Çavdar, anavatanı Türkiye olan çok önemli bir tahıldır. Çok değerli besin öğelerine sahip çavdar ülkemizde sofralarımızda yeterince bulundurulmamaktadır. İstanbul Halk Ekmeğin ürettiği ürünler arasında yıllardır çavdarlı ekmek vardır. Şimdi de hem yetişkinlerimizin hem de özellikle okul çağlarındaki çocuklarımızın ve gençlerimizin sandviç türü beslenmelerinde kullanmaları için çavdarlı sandviçlerimizi piyasaya sürüyoruz.
Faydaları:
 Çavdar lifi çok zengin selülozik olmayan polisakkaritler içerip, olağanüstü yüksek su tutma
 kapasitesine sahip olduğundan çok çabuk doygunluk hissi verir.
 Kilo vermeye çalışanlar için ideal besin kaynağıdır. İyi cins bir çavdar tahılı, günlük lif
 alımının %17.3’ünü sağlar.
 Diabet hastaları için en uygun tahıl seçimidir. Yemek sonrası kandaki insülin cevabını 
 düşürür ve çabuk acıkmayı engeller.
 Çavdar lifi, bağırsaktaki toksinleri bağlar ve onların vücuttan atılmasına yardımcı olur.
 Kan şekerinin yükselmesini önler.
 Lifin belirli hastalıkların riskini azaltması üzerine sağlık yararları çok iyi bir şekilde
 belgelenmiştir. Lif özellikle kolon ve göğüs kanseri olmak üzere kanser riskinin azaltılması
 ile ilişkilendirilmekte ve lif kalp hastalıklarının riskinin azaltılması üzerine etkiye sahip olan
 LDL kolesterol (kötü kolesterol) ve toplam kolesterol düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Lif aynı zamanda kan şekerini düşürerek şeker hastalığının yönetilmesine yardımcı olabilmektedir.


ÇAVDARLI SANDVİÇ BESİN ÖĞELERİ
                   BESİN ÖĞELERİ     100 g
                   Enerji       257 kcal
                   Yağ       2.67 g
                   Karbonhidrat      50.59 g
                   Protein       7.75 g
                   Diyet Lifi      6.94 g
 
TUZSUZ ÇAVDARLI VE TUZSUZ TAM BUĞDAY UNLU EKMEK

 Yukarıda belirtilen Tam Buğday Unlu Sandviç ve Çavdarlı Sandviç dışında tam buğday unlu ve çavdarlı ekmeklerin tuzsuzlarını da üretip piyasaya sunuyoruz.
Tuzsuz Çavdarlı ve Tuzsuz Tam Buğday Unlu Ekmeğin Faydaları:
 Hipertansiyonun engellenmesine yardım eder.
 Böbreklerin korunması için faydalıdır.
 Diyet lifi açısından zengindir.
 Kalp sağlığının korunmasına yardım eder.
 Besleyici değeri yüksektir.
 Kan şekerinin kontrolünde yardımcıdır.
 Kilo verilmesine yardımcı olur.
 Tam-tahıllarda bulunan lifin (posanın) normal ve özellikle diyabetli kişiler için önemli bir
 sağlık konusu olan kilo yönetimine yardımcı olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir

                   BESİN ÖĞELERİ  100 g
                   Enerji    249 kcal
                   Yağ    0.36 g
                   Karbonhidrat   49.3 g
                   Protein    8.36 g
                   Tuz    0.15 g
                   Sodyum    15 mg
     
TUZ İLAVE EDİLMEMİŞ ÇAVDARLI EKMEK BESİN ÖĞELERİ
 BESİN ÖĞELERİ  100 g
                         Enerji   261 kcal
                         Yağ    0.35 g
                    Karbonhidrat   52.7 g
                         Protein   8.61 g
                        Tuz    0.15 g
                        Sodyum   10.5 mg

KAYISILI EKMEK:
 Kayısı üretiminde Türkiye ,  Dünyada birinci sırada yer almaktadır.İnsan sağlığına bir çok faydası olduğu bilinen kayısının önemli bir bölümünün ülkemizde üretilmesi nedeniyle ,İstanbul Halk ekmek A.Ş.nin yapmış olduğu ar-ge çalışmaları neticesinde  kayısılı ekmek üretimine başlanmıştır. Halkımızın tüm kesimlerinin beslenmelerinde kullanmaları için kayısılı Ekmeğimizi piyasaya sürüyoruz.

     Faydaları:
 Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır.
-Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar.
-Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar.
-Kan yapımını artırarak,kansızlığa engel olur.
-Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar.
-Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.
-Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel gücü artırmaktadır.
-Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
-Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar.
-Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar. Klinik ölümündeki reanimasyon çalışmalarında kalbin cevap vermesinde etkili olur.
-Kayısının potasyumca zengin,sodyumca fakir ve A vitaminin öz maddesi karotence zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadırktedir.

PİYASA SATIŞ FİYATLARI:

1. Tam Buğday Unlu Sandviç            : 400 gr. (100 gr.x4 adet)  1,5 TL
2. Çavdarlı Sandviç                            : 400 gr. (100 gr.x4 adet)  1,5 TL
3. Tuzsuz Çavdarlı Ekmek                 : 400 gr. (  50 gr.x8 adet)  1,5 TL
4. Tuzsuz Tam Buğday Unlu Ekmek : 400 gr. (  50 gr.x8 adet)  1,5 TL
5. Kayısılı Ekmek      : 500 gr            1,75 TL 

Hizmet Alanı : Bütçe - Yatırım;#35;#Yaşam
Tarih : 19.03.2013





İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın günlük programını öğrenmek için tıklayınız..

Reklam / Hizmet Duyurusu


TRAFIK KAMERALARI
 
E-BEYANNAME
 
E-Sorgulama ve E-Ödeme
 
SEHIR REHBERI
 
BeyazMasa Başvuru Formu
 
Haliç'e cansuyu
 
10.Yıl İBB Yatırımları
 

 
İBB'yi takip edin - Twitter
 
İBB'yi takip edin - Facebook
 
Büyükşehir Spor Belgeseli
 
İstanbul Spor Envanteri
 
İstanbul Bültenleri
 
İstanbul Bulteni
 
Sosyal Tesisler
 
istanbulmetrosu.com web sitesi
 

 
İBBWeb Tv
 
Kulliyat
 
Şehir Tiyatroları
 
İstanbul Bültenleri
 
Taksim Meydan Düzenlemesi
 
E-Bülten Arşivi
 
Tarihi Kentte Yeniden Doğuş
 
Yaşayan Şehir-İstanbul
 
2014 Yılı Bütçesi
 
İFM Web Sitesi
 
Güvenli İnternet Hizmetleri
 
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Web Sitesi
 
Kamulaştırma Başvurusu
 
Kardeş Şehirler
 

 
Stratejik Plan
 
Tarihi Yarımada Yönetimi
 
İtfaiye
 
Zabıta